KKKK
View in English
KKKK
KKKK
KKKKK
KKKKKK
KKKK
Första butiken på Myntgatan 1 i Gamla Stan. Butiksskyltarna målade av Carl Larsson.
KKKK
Interiörbild från Myntgatan 1 med Gustaf och Elise Lundgren i förgrunden.
KKKK
Lundgrens annons från Redskapsjournalen No 3 , 1932 med bilder på bl.a "Sidenfisk" , "Laxöredrag" och "Gäddragslinor".
KKKK
KKKKKK
KKKKKK
KKKKKK
KKKK
Lundgrens-ryssjor förevisade på Skärgårdsutställningen i Waxholm någon gång på 1910-talet.
KKKK
Bild från utställning i Ostermans Marmorhallar någon gång på 50-talet..
KKKK
Fiskarpojken i butikens skyltfönster
KKKK
KKKK
KKKK
HISTORIA
KKKK
Lundgrens mer än 100 år gamla logotyp
Gustaf Lundgren
Elise Lundgren
... ...
..
Lundgrens Fiskredskap AB grundades år 1892 av Gustaf och Elise Lundgren, tidigare anställda hos Leidesdorf AB. Då Leidesdorf hade tillverkning och försäljning av sportfiskeartiklar, beslöt sig makarna Lundgren för att istället satsa på tillverkning och försäljning av olika typer av fiskenät, mjärdar, ryssjor m.m, och man skapade sig snabbt ett rykte för hög kvalitet. Ett rykte som står sig än idag. Man sålde vid den tiden även div artiklar för jakt såsom gevär, ammunition m.m.

Då Stockholmsutställningen genomfördes år 1897, fanns Lundgrens representerade med stor monter. Hela utställningsmontern ligger numera nedmonterad i källaren på Nordiska Museet. Dock finns den välkända statyn från utställningsmontern, "fiskarpojken", i butiken, och kan beskådas i ett av skyltfönstren.

Efter Leidesdorfs flyttning från Gamla Stan till Regeringsgatan i Stockholms city, flyttades butiken från Myntgatan till nuvarande lokaler på Storkyrkobrinken 12 år 1900. (Detta gjorde att Lundgrens år 2000 firade 100 år på nuvarande adress). I samband med detta togs även tillverkningen av olika sportfiskeartiklar upp, och man skapade sig ett gott rykte Sverige runt för bästa möjliga kvalitet även inom detta område.

Någon gång på 50-talet upphörde man till många sportfiskares sorg med den egna dragtillverkningen då det inte längre var tillräckligt lönsamt. Detta berodde nog till stor del på att ett företag i Svängsta började leverera masstillverkade drag till ett mer överkommligt pris för gemene man. Samtidigt ökade även importen från utlandet i och med krigsslutet, vilket gjorde sitt till. Drag som t.ex "Lundgrens Specialdrag" och den fiskliga "Plåt-wobblern" gick därmed i graven.

Vid denna tid började den biologiska forskningen ta fart i Sverige, och Lundgrens började i samråd med dessa forskare utveckla lämpliga nät för forskningsändamål. Detta gjorde att Lundgrens idag har gjort sig kända världen över för kunskap och kvalitet inom området. Forskningssidan är numera hörnstenen i företagets nättillverkning då yrkesfisket har minskat kraftigt de senaste decennierna. Fortfarande tillverkas dock olika typer av nät för yrkes och binäringsfiske i liten skala, både av standard-typ såväl som olika specialnät enligt kundens önskemål.

Sportfiskeavdelningen på Lundgrens har vuxit kraftigt de senaste årtiondena, och idag är man ett modernt och växande företag med postorder och egen direktimport av olika produkter. Exempelvis har man ett av europas bredaste betessortiment, och den egendesignade spöserien, bl.a tillverkad hos RST i Tyskland, har rönt mycket gott rykte för egenskaper och slitstyrka bland sveriges sportfiskare.

Hos Lundgrens hittar du ofta olika artiklar du ej hittar hos andra, och det lönar sig ofta att fråga oss ifall det är något speciellt du letar efter.

KK